Natúr Fagyi

A Lilipop Natúr Fagyi megálmodásakor a természetes luxus megteremtését tűztük ki célként. A fagylalt hazájában, Olaszországban kutattuk fel a legújabb fagylaltfőző technikákat, itthon pedig a legfrissebb és ízletesebb alapanyagokat. Fagylaltjainkat szeretettel és törődéssel főzzük Nagykovácsiban található műhelyünkben. Ezáltal válik a Lilipop Natúr Fagyi különleges, feledhetetlen élménnyé.

A Lilipop natúr fagylalt főzéséhez egy olyan, Olaszországban és Amerikában kifejlesztett turmixgépet használunk, mely lehetővé teszi azt, hogy fagylaltjaink 100% természetes alapanyagokból készüljenek. E forradalmi modern technológiának köszönhetően nincs szükségünk szintetikus stabilizátorokra, emulgálószerekre, növényi zsírokra, tartósítószerekre és egyéb mesterséges összetevőkre ahhoz, hogy a legkrémesebb és ízletesebb fagylaltot készíthessük el.

Fagylalt alapjaink olyan, sajátosan összeállított természetes anyagokból készülnek, melyek lehetővé teszik e forradalmi technológia működését. Ez a módszer a mikronizáció: turmixgépünk olyan nagy sebességgel keveri ki a fagylaltot, mely a speciális alapanyagoknak köszönhetően olyan új struktúrát kap, hogy Lilipop Natúr Fagyi nagyon alacsony hőfokon is selymes és könnyű textúrájú marad.

Képünkön látható a különbség a fagylalt molekuláris szerkezetéről mikronizáció előtt és után:

mikronizacio

Tejes alapú fagylaltjaink növényi zsírtól, emulgeálószerektől, mesterséges aromáktól és szintetikus stabilizátoroktól mentesek. Csak természetes szőlőcukorral édesítjük őket.

Csokoládé alapú fagylaltjaink a tejes alapúakhoz hasonlóan készülnek. Rengeteg magas minőségű csokoládét használunk, melyet nyers nádcukorral és természetes vanília-kivonattal ízesítünk. További édesítéshez szintúgy csak szőlőcukrot használunk.

fagyi2

Gyümölcsös sorbetjeink is a legtermészetesebb összetevőkből állnak. Gyümölcstartalmuk 50% fölött van, és nádcukron kívül semmilyen egyéb cukrot nem tartalmaznak. Megszabadultunk minden transzzsírtól és emulgeálószertől, és az egyetlen stabilizálószer amit használunk a pektin, mely egy természetben előforduló zselésítő anyag.

A frozen yoghurt világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvendő hideg desszert, melyet az utóbbi években Magyarországon is előszeretettel kezdenek fogyasztani az egészségtudatos édesszájúak. Mi ebből is a legjobb minőséget kívánjuk képviselni. Frozen yoghurtunk emulgeálószerektől és stabilizárotoktól mentes, kizárólag fruktózzal édesítjük és szezonális gyümölcsökkel vagy helyben készített gyümölcsöntetekkel tálaljuk.

Ízek: Aktuális ízeink mellett mindig lehetőség van egyéni ízek rendelésére is és tortát is szívesen készítünk! Akinek van ötlete, ne habozzon, lépjen velünk kapcsolatba a rendeles@lilipop.hu e-mail cím alatt vagy személyesen a Lilipop Cafféban.

A fagylalt rövid története:

Az első fagylaltok sorbetek voltak: a kínaiak kezdték el a gyümölcsöket, fűszereket jégkásával keverni 5000 évvel ezelőtt – ezt tekinthetjük a fagyi legkorábbi változatának. A perzsák, az arabok, a görögök s a rómaiak is rajongtak a hideg nyalánkságért, mézzel, ibolyával, rózsavízzel, fűszerekkel és gyümölcsökkel ízesítették fagylaltjukat. A reneszánsz korban Medici Katalinnak saját fagylaltkészítője keverte a finomságot narancs, citrom és vanília ízesítésben. Magyarországról a török hódoltság idejéből származnak az első feljegyzések, melyek szerint vándor édességárusok kínálták a mézízű sorbetet.

A világ első fagyizóját 1686-ben nyitotta Párizsban Francesco Procopio olasz feltaláló. Eleinte limonádé készítéssel foglalkozott, így nem meglepő, hogy először csak citrom ízű fagylaltot árult. Az ő nevéhez fűzhető a fagylalt mai formájának feltalálása: mosmár nem az italba kerül a hűtőanyag, hanem magát a masszát keverik ki hűtött közegben. Száz évvel később kávézójában már több mint százféle ízből lehetett választani, ide járt az egész francia vezérkar és maga Napóleon.

Hazánkban a reformkorra tehető a fagylalt elterjedése. Az 1820-as évektől kezdve sorra nyíltak a cukrászdák, és egyre szélesebb körök élvezhették a nyári nyalánkságot. A fagylalt név sokáig nem alakult ki, eleinte “hideg nyalatnak”, “jegesedett tejhabnak” nevezték. Sissi királyné kedvenc fagylaltja az ibolya volt, de elterjedtek olyan receptek is, melyek bort vagy pezsgőt adtak a keverékhez.

Az 1903-ban, Amerikában feltalált tölcsér hordozhatóvá tette a fagylaltot, mely tovább növelte töretlen népszerűségét. Budapesten olyan cukrászdák népszerűsítették a fagylaltot mint a Lukács, a Hauer, a Ruszwurm, az Auguszt. A 20. század tömegtermelése magával hozta a mű adalékanyagok elterjedését, de napjainban egyre jelentősebb trend a gyökerekhez való visszatérés, valamint az egészségtudatos alternatívák megjelenése, mint a frozen yoghurt. A Lilipop Natúr Fagylalt itt kíván e hideg nyalánkság történetébe bekapcsolódni.